Tips voor onderhoud

Dak- en afvoergoten

Alle dakgoten en waterafvoeren aan een huis raken op een gegeven moment verstopt door bladeren en mos. U doet er verstandig aan deze regelmatig te controleren en schoon te maken. Een klus die u voor uw eigen veiligheid het beste bij droog weer kunt uitvoeren. Ga via een trap naar de goot en veeg het blad met een borstel bij elkaar. Doe handschoenen aan en verzamel al het blad in een zak of emmer. Verwijdert u het blad en mos niet, dan is de kans groot dat lekkages ontstaan. Dit kunt u voorkomen. Check daarom met regelmaat uw goten en afvoeren.

Houtwerk

In het vochtige Nederland is het verstandig uw houtwerk aan uw huis om de circa vijf jaar te (laten) schilderen. Zo is uw houtwerk goed beschermd tegen vocht en de zon. Daarnaast is het jaarlijks nodig een check te doen op het schilderwerk. Kleine beschadigingen, die u zelfs met het blote oog niet kunt zien, kunnen zorgen voor vochtdoorlaat waardoor het houtwerk kan gaan rotten. Controleer uw houtwerk door met de achterkant van een schroevendraaier zachtjes op het houtwerk te tikken. Bij rot houtwerk hoort u verschil in geluid. Wanneer u met de punt van de schroevendraaier lichtjes prikt op een verdacht plekje, merkt u dat u bij houtrot vrij snel door het hout heen kunt prikken. Laat dit direct verhelpen want houtrot werkt door, ook onder een schijnbare goede verflaag.
Houd verder de onderdorpels goed schoon (ook aan de onderkant) en ook de ruimtes in de ventilatielatten onderaan het glas. Dit zijn fijne broedplaatsen voor spinnen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen geven uiteraard minder onderhoud dan houten kozijnen. Het is echter een fabel dat kunststof geen enkel onderhoud vergt. U hoeft de kozijnen niet in de was te zetten, maar schoonmaken is wel een vereiste.
Maak de kozijnen daarom gelijktijdig met de ramen schoon. Doe dit met een niet-agressief schoonmaakmiddel en zeker niet met een schuurmiddel, dit veroorzaakt krassen. Het schoonmaken geldt overigens ook voor uw houten kozijnen, zo blijft uw schilderwerk ook behouden.

Hang- en sluitwerk

U voorkomt problemen aan uw hang- en sluitwerk door deze zo nu en dan te controleren op zand en vuil. Maak dit zo nodig schoon met een zacht borsteltje en druppel daarna een beetje scharnierolie op de bewegende delen van het hang- en sluitwerk. Zo blijft alles soepel werken.